Om Fiskeriet

Fiskeriet med softbait efter torsk foregår med let grej, og helst så let som muligt.

 

Som stang bruger jeg i dag en Jerkbaitstang i en klinge med kastevægt til 80 gram og hjulet et let baitcasthjul fra DAM. Vi har for nylig fundet nogle lækre prisbillige baitcast hjul fra Asien som vi i øjeblikket testfisker.

Linen er en 0,06 mm Berkley whiplash crystal, linen virker tykkere end en 0,06 mm, nok nærmere 0,10, men er absolut den mest holdbare line i den tykkelse man kan få i øjeblikket.

En 0.06 holder til 10,4 kg.

Jeg har altid en halv meter 0.40 fluocarbon på som forfang, monteret til whiplashen med en not-a-not og så en Savage Needle str. M hægte til jiggen,. Needle hægten passer også fint til mine Gamakatzu 604 kroge,de har et meget lille øje hvor normale hægter ikke kan gå igennem.

Ved bundhug plejer nylonlinen at springe ved hægten og ikke whiplashen.

 

Sættet vejer tilsammen omkring 450 gram, det er til at holde til at stå med en hel dag :-) Jeg har taget torsk på op til 8,4 kg på det uden problemer.

 

Jeg har et lidt tungere sæt som jeg bruger når chancen er der for torsk over 10 kg, her bruger jeg en jerkbaitstang op til 150 gram og et Shimano Curado 201 G7 hjul og 0,10 Berkley whiplash som holder til14,1 kg.

Her er forfanget skiftet ud med en 0.45 fluocarbon.

Der er såmænd ingen grund til at fiske med forfanget pga fiskene, de er ligeglade, men jeg oplevede ofte at jiggen fangede sig selv i whiplashen, her hjælper den lidt stivere nylon.

 

Jeg bruger runde jighoveder mellem 40-100 gram, jeg fisker altid så let som muligt, men strøm og vindforhold har her en indflydelse på hvor megen vægt der er nødvendig

Softbaiten er typisk mellem 8-14 cm, jo mindre gummi, jo hurtigere kommer man til bunden.

 

Min egen hale blev udviklet da mine favorit softbait tit fik bidt halen af, det har jeg endnu ikke oplevet på " LittleBelt" halen.

Jeg bruger ikke de store bevægelser når jeg fisker, oftes lader jeg bare jiggen følge bunden og her er multihjulet absolut en fordel, det er langt nemmere end hele tiden at skulle slå en bøjle fra / til på et fastspolehjul, jeg holder bare spolen fast med tommelfingeren og kan hurtigt give line og har ingen problemer med at give tilslag uden at slå spolen til.. Jeg ved de Hollændere og Belgier jeg har snakket med foretrækker fastspolehjulet da de hurtigere kan komme til bunden.

Jeg har dog fået et par enkelte omvendt :-)

 

" Littlebelt" kan fiskes både med og uden de store bevægelser, går torsken og guffet krabber er det på bunden, de dage hvor torsken står højt, som på billedet spinnefisker jeg halen op igennem vandet og de plejer at hakke godt til den, de mindre torsk får ofte ikke fat, men torsk fra 3 kilo...de inhalerer :-)

Jeg har fået flere tilbagemeldinger fra testfiskerne om havørred hug og følgere.

 

Farver betyder en del, hvad der betyder mindre er Softbait i flere farver er min erfaring, det drejer sig kun om at finde " dagens farve" og nogen gange denne times farve. Jeg har før oplevet at først på dagen ville de kun have en farve, 2 timer efter rørte de ikke den mere, ny farve på og fiske et par timer til et nyt farveskift var nødvendigt.

Der er dog lige en undtagelse med 2 farvet, nemlig " Bavianen" ( Døbt af TEAM Cognac) som er den eneste jeg har haft mærktbart bedre fiskeri med i perioder.

Ellers har jeg nok omkring 20 forskellige farver i værkstedet, men har i første omgang valgt kun at føre de 5 farver jeg bruger 99 % af gangene., pga. pladsmangel.